Това каза спортният министър в оставка и независим депутат Радостин Василев в началото на разговорите с БСП

БСП започна разговори с независимите депутати за съставяне на кабинет. Отцепилият се от ИТН депутат Радостин Василев отправи предупреждение към БСП за “диалогичността от страна на ИТН”.

“С вас може би ще бъде по-лесен разгворът, защото участвахте в подготовката на първия мандат, когато мандатоносител беше ПП. На тези първи разговори поставяме на масата само програмата. Получихме промени и допълнения от ИТН, с които ще ви запознаем”, каза председателят на БСП Корнелия Нинова във встъпителните си думи. Тя заяви категорично пред независимите, че по време на тези първи разговори няма да се обсъждат структура и персонален състав на МС.

Христо Иванов: Нарастват шансовете за правителство (ВИДЕО)

“Ние сме напълно сигурни, че желанието на БСП е серионо и отоговорно да сформира работещо правителство в настоящия парламент. Заедно с колегите сме участвали активно при разработване на законодателната и управленска програма,  когато мандатът беше в ПП”, каза независимият депутат, отцепил се от ИТН, и министър на спорта в оставка Радостин Василев. “Наясно сме, че българският народ очаква да няма избори и ще направим всичко възможно стига да няма непреодолими различия”, заяви той и отправи предупреждение към БСП. “Изразяваме изключителен скептицизъм към заявената диалогичност от страна на ИТН и ви предупреждаваме за това, че трябва да сте изключително внимателни в оценката на тяхното желание за работа, защото те можеха да го покажат и по време на действащото правителство”, категоричен бе Василев. “Надяваме се вие да успеете да ги убедините като цели и политики. Готови сме да обсъждаме всички сфери на управление”, допълни още той.  

След разговора със столетницата Радостин Василев потвърди, че персонален състав на МС не е обсъждан. “Обсъдихме желанието на ПП за бързо приемане на Антикорупционния закон и Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ”, каза Василев. Предложените от ИТН промени в законодателната и управленска програма също са били обсъдени, а независимите обещаха да изразят становището си по тях до края на ден петък, потвърди Василев. 

"Персонален състав не е коментиран, аз не съм поставял условия да съм министър. Някои отцепници от ИТН няма да подкрепят правителство с министри от ИТН", категоричен бе Василев.

"Нашите гласове нямат тежест, която да реши дали ще има или няма да има правителство. Въпросът е трите партии - БСП, ДБ и ПП да се разберат с непредвидимия партньор - ИТН. На нас ни е ясно желанието на хората да има работещо правителство, но е важно и да има стабилно мнозинство за обещаните реформи. Подкрепата на независимите депутати зависи от програмата, и от персоналните изисквания на ИТН кои сектори смята да вземе", допълниха отцепниците.

След срещата с независимите депутати лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че в петък трябва да бъде затвореб първият етап на ниво програма.

"По основната програма независимите депутати ни подкрепят, утре продължаваме с личностен състав. Целта ни е много по-голяма от личните противоречия и егото. Има висока степен на съгласие и подкрепа на програмата. Говорихме за закона на КПКОНПИ и за избора на Бойко Рашков за шеф на комисията. Ние не можем до безкрай да държим мандата и обществото в неизвестност", подчерта тя. 

Лидерът на БСП обясни, че надделява волята за политически кабинет, а не програмен. "Имаме предимството, че сме партия, която може да разговаря с всички, независимо от техните различия", категорична бе тя. Нинова не скри, че 2-3 след като Румен Радев им връчил мандата, тя е говорила с лидера на ИТН Слави Трифонов. „Разговорът беше принципен – да се излъчи екип за преговори”, каза още тя.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.