Телескопът "Джеймс Уеб" разкрива огромна перспектива за астронавтите

Вселената – такава, каквато не сме я виждали никога преди. Това показа на света телескопът „Джеймс Уеб”. Още първите му снимки дадоха огромна перспектива за астронавтите, които успяха да погледнат галактиките в светлина, в която досега не успяваха.

Първите снимки от телескопа „Джеймс Уеб” са само демонстрация на възможностите му и тепърва от него се очакват големите новини, казва астрофизикът Пенчо Маркишки. Според него „Джеймс Уеб” е уникален заради факта, че се намира в особена орбита. 

Неочаквана снимка от повърхността на Марс (ВИДЕО)

„Тя досега не е използвана за космически телескоп. Това е хилиоцентрична орбита. Това означава, че телескопът е на 1 500 000 км от Земята в, тъй наречената Лагранжовата точка 2, втора Лагранжова точка. Той обикаля около Слънцето, подобно на планетите, заедно със Земята, със същия период, което му позволява да не бъде смущаван от светлината на Земята, за разлика от телескопа „ Хъбъл“, например, който обикаляше Земята и съответно трябваше да се съобразяват астрономите с това, че влиза в сянката на Земята, понякога излиза”, обяснява астрофизикът. По думите му телескопът „Джеймс Уеб“ ще стои винаги в позиция, в която Земята и Луната не го смущават. „Джеймс уеб” е способен да види обекти, които са много близки до границата на видимата вселена - на 13,5 млрд. светлинни години от нас, което го прави уникален инструмент, споделя още Пенчо Маркишки.

Въпреки новите хоризонти, които снимките от „Джеймс Уеб” разкриват, все още не можем да говорим за напредък в отговора на големия въпрос пред човечеството – има ли живот някъде другаде във Вселената. Сигурна следа засега няма. Снимките от телескопа освен отговори, носят и стотици въпроси. И учените тепърва ги формулират. Едно е сигурно – „Джеймс Уеб” е голяма възможност за научния свят.

Телескопът "Джеймс Уеб" откри най-старата галактика във Вселената (ВИДЕО+СНИМКИ)

Над Кюстендил в Осогово планина се провежда лятна астрономическа школа за младежи на името на професор Марин Бъчваров, който е основателят на съвременната астрономия и астрофизика в България. Организатор е Катедрата по Астрономия към Софийския университет. Селективно са избрани 25 ученици между 9 и 11 клас, а заниманията продължават една седмица. „Събрали сме наистина голямо количество наблюдателна техника, преносима за целите на тази школа, на това чудесно място в Осоговската планина, изключително подходящо за наблюдения. Според различни източници условията за наблюдения са дори по-добри от тези на Рожен, просто е доста по-тъмно, няма наблизо големи градове, на високо в планината сме. Близко 15 телескопа, оборудвани с професионални камери, с фотоапарати също така за визуални наблюдения. През деня програмата включва интересни лекции, които са и по астрономия, и по метеорология”, каза пред камерата ни доц. Евгени Овчаров, който е ръководител Катедра “Астрономия“ в СУ „Св. Климент Охридски”.

Д-р Николов от Института за телескопа „Джеймс Уеб“: Нашият свят е един от многото

Астрономът в НАСА Веселин Костов сподели, че е впечатлен от децата - колко те се интересуват от материала, колко ентусиазъм и енергия имат, колко много знаят. Учениците силно се вълнуват и от преминаващите край Земята астероиди. Това се случва много често, почти винаги без някаква сериозна опасност. Има и такива обаче, които за съжаление са непредвидими.

На 25 октомври, в ранния следобед, ще има частично слънчево затъмнение с около 32% покритие на слънчевия диск. Ще може да се проследи от цяла България - от началото до края. Разбира се, със задължително предпазни за зрението средства.  

Повече вижте във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.