За повечето състезателки спортът се е превърнал в начин на живот

Артистичното плуване безспорно има своето запазено място сред най-красивите спортове, с изящните състезателки и грациозните съчетания, които те изпълняват в синхрон.

За съжаление този спорт не е от най-популярните у нас, казва треньорката на националния отбор Юлия Чубурова.

А за да се занимаваш с артистично плуване трябват редица качества, споделят състезатели и треньори.

„Трябва да са комплексно развити състезателите. Не могат да нямат мускулатура. От друга страна е много важно гъвкавостта, за да бъдат красиви движенията”, обяснява Чубурова.

„Той е много сложен спорт и трябва гъвкавост, сила, издръжливост. Освен тренировки в басейна, трябва тичаме, да правим тренировки в залата”, казва състезателката Симона Малева.

„Изисква се постоянство. Освен това гъвкавост, издръжливост”, казва Алекса Христова.

Всичко това се постига с дълги тренировки.

„Имаме най-разнообразни занимания, като започнем от сухите тренировки. Спортът е тежък”, казва треньорката.

„Трябват много тренировки, много усъвършенстване. Няма нищо, което да се случва лесно”, казва Антеа Черноокова.

За повечето момичета спортът се е превърнал в начин на живот. За съжаление артистичното плуване у нас е изправено пред редица предизвикателства.

„Нямаме достатъчно басейни. Не достигат и средства, за да поддържаме по-високо ниво”, казва Чубурова. „Нашият спорт изисква да се работи без коридори, което е почти невъзможно”.

Въпреки трудностите, нашите момичета постигат редица успехи и на последното Европейско първенство за девойки се представят на ниво. Други състезателки вече се подготвят и за Европейско първенство за жени. 

Голямата мечта е участие в Олимпиада. 

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.