Мярката има за цел да създаде равнопоставеност между всички ученици

Какви са ефектите от решението учениците в V, VI и VII клас да имат с пет минути по-къси часове? Досега в част от прогимназиите, в които се учи на две смени, учебните часове продължаваха по 45 минути, а от есента те ще бъдат съкратени до 40. Целта е да има равнопоставеност между всички ученици.

В Природоматематическата гимназия в Гоце Делчев часовете за учениците досега са продължавали 45 минути. От есента ще се съкратят с пет.

„Тези 5 минути натоварват. Във времето за междучасие може да видите едни хора, които са вглъбени в телефона си и когато и учебният час е с по-дълга продължителност и когато има повече време за взиране, това при всички положения довежда до проблеми при някои от тях”, смята директорът на ПМГ „Яне Сандански” Елка Божикова.

МОН с предложения за ваканциите през новата учебна година

Обмисля се съкращаването на часовете на децата в прогимназиален етап да доведе до увеличаване с пет минути на междучасията им, за да няма сътресения в учебния график. Според учителите промяната крие рискове, защото в по-краткия учебен час ще се предава по-малко материал.

„45-минутният час дава комфорт на учителя да може да отдели повече време за това, което е планувал в часа. Докато намаляването означава сбиване понякога”, каза учителят по история Елена Николова.

„През миналите години, докато бе онлайн обучението, учителите имаха тази възможност да сбият по някакъв начин своя материал. Ще успеят дори за 30 минути да преподадат. 40 минути ще бъдат достатъчни”, категоричен е зам.-директорът и учител по история Димитрия Кафкова.

Учителите - с по-високи заплати от 1 септември

За да наваксват петте минути в гимназията в Гоце Делчев ще разчитат много на съвременните методи на обучение. „Ние работим в облака и това ще даде възможност на една част от колегите да компенсират това, за което няма да имат особено много време в часа”, е мнението на Божикова.

Заради съкращаването на часовете от министерството предлагат да се увеличи броят часове по Български език и литература с половин час седмично в V и VI клас и по математика - също с половин час в V, VI и VII клас. Изгубеното учебно време заради скъсяването на учебния час в прогимназията е възможно да се компенсира и чрез удължаване на общото учебно време с две седмици за учениците от I до VI клас. Това обаче тепърва ще се обсъжда.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.