От 851 млади водачи до 2 години - 5,6% имат повече от 10 ПТП-та

Пътна полиция със засилени проверки за водачи, употребили алкохол и наркотици. Какво можем да направим по отношение на превенцията?

Според Илия Тодоров от Асоциация на пострадали при катастрофи това не трябва да е кампания, а постоянна проверка. "90-95% от хората на предните седалки носят колани, но 99% от пътниците отзад не го правят. Ако постоянно се проверяват тези неща, както и обезопасителните столчета за деца, това ще стане навик", заяви той.

По думите му при отказ за тестване за алкохол и наркотици глобата е 2000 лева и 2 години без книжка - за всяка проба. "Държавата има инструментариума да вземе проба насила. Ако бъде задържан, съд може да разреши това. Това случва доста рядко, въпросът е защо. 

Ангел Попов от Европейския център по транспортни политики смята, че епизодичните проверки носят временен ефект. "От 851 млади водачи до 2 години - 5,6% имат повече от 10 ПТП-та. Какво се направи по случая? Те са терористите на пътя. Ако бъдат сложени на специално наблюдение, може би ще има ефект. Записите от камерите на изпита трябва да се вадят и да се види какво е поведението му и дали е опасно. Има ли санкция за управлявалата тротинетка с висока скорост?", попита той.

На едно от най-оживените места в Бургас също тече усилена проверка за водачи, шофиращи под влияение на алкохол и наркотици. Според старши инспектор Байчо Желязов от 8 юли насам са извършени над 12 000 проверки на МПС. "Проверени са над 14 000 лица - водачи и пътници. Установени са над 2000 нарушения. 560 акта са съставени. Всички водачи с над 1,2 промила в кръвта са обект на досъдебно производство. За останалите се предвижда 1000 лева глоба или 1 година без книжка", сподели той. 

Повече по темата вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.