Пет вагона са излезли от релсите

Товарен влак дерайлира до гара Ботунец. Излезли от релсите са 5 вагона от общо 20 на товарна композиция, превозваща цимент, научи NOVA.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Влакът се движел от Пловдив към гара Илиянци. Малко преди да достигне крайната си точка излиза от релси при гара Ботунец, в 17:20 часа. Инцидентът започва в края на композицията при последните 5 вагона, когато първият от тях се откача и повлича останалите. Каква обаче е причината за инцидента експертите тепърва ще установяват.  Максималната допустима скорост в отсечката на инцидента е 40 километра в час. Водача твърди, че карал дори с по-малко. 

"По първоначална информация той казва, че е карал под 40. Това се установява със сваляне на дигиталната памет", заяви инж. Бойчо Скробански, Национален борд за разследване на жп инциденти. 

Влак дерайлира между Зверино и Елисейна (ВИДЕО+СНИМКИ)

Ударът е бил силен. Поне 4 дни отсечката остава затворена. А пътнически и товарни влакове ще се пренасочват през Казичене. „Има щети по инфраструктурата. Компрометирани са около 100-120 метра от релсите. За тяхното възстановяване ще са необходими около 3-4 дни”, заяви Бисер Минчев, зам.-директор на НКЖИ.

Композицията е на турските държавни железници. Била е наета от австрийска фирма. Вагоните са преминали технически преглед през 2018-а, по план следващия е през 2024-а. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.