Данните показват ниско доверие към институциите и ниска гражданска активност

За първи път у нас измериха състоянието на гражданското общество. Това стана чрез “Индекс на гражданското здраве” - инструмент, който изследва как гражданите си взаимодействат.  

“Това е един инструмент който се опитва да  обхване темата “Какво помага и какво пречи на гражданското участие”. Той включва различните групи хора”, обясни в предаването “Социална мрежа” по NOVA NEWS Луиза Славкова - изпълнителен директор на фондация “Софийска платформа”.

Социален център в София работи със соларна система (ВИДЕО)

Целта на изследването е да проследи как гражданите взаимодействат както помежду си, така и с институциите, и какви са техните знания и ресурси да променят средата у нас.”За съжаление видяхме много слабости за това как да се комуникира  с институции. Голяма част от институциите започнаха да развиват капацитета си в последните години. Самите граждани също подхождат с недоверие и скептицизъм как това как да влязат в този диалог. Но също така и с недоверие доколко институциите биха взели тяхното мнение под внимание”, обясни резултатите от изследването Радостина Ангелова от “Глобал метрикс”.

УНИЦЕФ: Близо 50% от младежите в България нямат базови умения, необходими за средно образование

Създават младежки гвардейски отряди (ВИДЕО)

Проучването показва още, че българинът разпознава две основни форми на гражданско участие - избори и сигнали към медиите.

“Нашето по-социалистическо общество като, че ли загуби възможността и вярата в каквито и да е организирани форми на взаимодействие, и това особено силно се предаде на следващото поколение”, смята Ангелова.

За да се изгради силно гражданско участие е нужно то да бъде въведено в образователната система при децата от 5 до 7 клас, смятат още от фондацията.

Не пропускайте "Социална мрежа"  всеки делничен ден от 15:20 ч.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.