Инициативата е на "Грийнпийс" - България

Социален център в кв. "Факултета" се сдоби със соларна система, за да поддържа дейността си, спестявайки от сметки за ток. Със съдействието на “Грийнпийс” те осъществяват амбициозния си проект и продължават да бъдат активни в дейности свързани с опазването на околната среда.

“Център “Мир” е здравно-социален център, който предлага услуги, насочени предимно към деца и млади родители”, каза Райна Димитрова от Фондация “Здраве и социално развитие” към център “Мир”.

ПЛАН НА ЕК: До края на 2029 г. - всеки дом да е със соларен панел

В квартал “Факултета” няма детска градина, затова от Центъра са сформирали две групи за деца на 3 и 4 - годишна възраст. “Освен това предлагаме обучителни групи за млади майки, бременни жени и млади родители. Обучаваме ги в това да се грижат по-добре за децата си - здравословно хранене и безопасност на децата”, поясни Димитрова.

Кампанията на “Грийпийс” България “Енергийни решения”, стартира преди няколко години. “Решихме тук да направим такъв образцов проект за соларна енергия”, посочи Балин Балинов, координатор на кампанията.

По думите му центърът разита изцяло на електроенергия, а соларната система би намалила цената на сметките им наполовина.

Преди инсталирането на соларната система, сметките за електричество на центъра са достигали до 700 лева. Сега се очаква те ще бъдат едва 1/3 от това.

Още по темата гледайте във видеото.

Не пропускайте "Социална мрежа"  всеки делничен ден от 15:20 ч.

Всички новини от NOVA NEWS следете на страницата на телевизията във Facebook, както и в канала й във Vbox7.