Това призова генералният секретар на ООН

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова петролните и газовите компании да бъдат обложени със специални данъци. Изявлението му идва в момент, когато нарастващите цени на енергията, предизвикани от войната в Украйна, тласкат печалбите на индустрията до нови върхове. Всичко това става докато домакинствата се борят с постоянно увеличаващите се сметки, подчертава генералният секретар на ООН.

"Газпром": Доставката на турбина за "Северен поток" е невъзможна

„Неморално е петролните и газови компании да правят рекордни печалби от тази енергийна криза на гърба на най-бедните хора и общности и на огромна цена за климата. Общите печалби на най-големите енергийни компании през първото тримесечие на тази година са близо 100 милиарда долара. Призовавам всички правителства да обложат тези прекомерни печалби и да използват средствата, за да подкрепят най-уязвимите хора в тези трудни времена. И призовавам хората навсякъде да изпратят ясно послание към индустрията за изкопаеми горива и техните финансисти, че тази гротескна алчност наказва най-бедните и уязвими хора, като същевременно унищожава нашия единствен общ дом – планетата”, призова Гутериш.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.