„Моята цел е да свърша тази работа така, че тя да издържи пред закона и да има осъдителни присъди”, каза още Демерджиев

Няма уволнения на служители на МВР, а смени на постове. Това заяви на брифинг вътрешният министър Иван Демерджиев. „Не сме уволнявали никого в МВР. Преместили сме няколко човека от постовете им. Имайте предвид, че във Вътрешното министерство има 53 хиляди души, а ние сме преместили няколко човека. Причините са изцяло професионални, преценка на възможностите те да бъдат полезни в конкретната ситуация. Дошъл съм в МВР да довърша мутрите, а не да ги връщам някъде другаде”, каза вътрешният министър в отговор на критики на Бойко Рашков - бившият вътрешен министър в кабинета „Петков“. 

„Моята цел е така да свърша тази работа, че тя да издържи пред закона и да има осъдителни присъди”, каза още Демерджиев. 
 


По отношение на новия шеф на „Национална полиция“ Атанас Илков, Демерджиев уточни, че той е бил назначен по времето на министър Рашков и явно е бил оценен достатъчно високо, за да заеме този пост. „В момента временно изпълнява поста, който съм му възложил”, допълни служебният министър. 

Той опроверга коментарите за зам.-министри, обитаващи сгради, които не са позволени със закон да се обитават. „Няма никой от политическия кабинет, който да обитава тези сгради”, категоричен бе вътрешният министър. „Другото е тема по време на управлението на г-н Рашков и аз не искам да я коментирам”, допълни той. 

Има разместване в управлението на „Гранична полиция”, каза още Демерджиев. Целта е единият досегашен директор да поеме изцяло охраната на мигрантския натиск и сухопътната граница, а новоназначеният, който има повече административни компетенции, да се занимава с влизането на България в „Шенген”. „Тези рокади не са направени под натиск”, категоричен бе вътрешният министър.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook