По поречието на река Одер, която тече от Чехия на север към Балтийско море, доброволци събират мъртва риба

Пожарникари от цяла Европа се опитват да овладеят огромен горски пожар във Франция, обхванал голяма част от борова гора, докато в река, която тече между Германия Полша, рибата масово измира, предаде Асошиейтед прес.

Държави от ЕС изпратиха помощ на Франция в борбата с горските пожари (ВИДЕО+СНИМКИ)

Европа страда от тежки горещини и суша, довели до трагични последици за земеделските стопани и екосистемите, които вече са застрашени от климатичните промени и замърсяването.  Сушата причини загуби на земеделска продукция и други храни в момент, когато недостигът на доставки и войната на Русия в Украйна предизвикаха рязък скок на инфлацията, посочва АП.

Във Франция, която преживява най-тежката суша в историята си, тази нощ пламъци обхванаха борови гори в района на Жиронд, които вече бяха опустошени от пламъци миналия месец. От вторник насам са изгорели над 68 квадратни километра гори. Пожарите във Франция вече наложиха евакуацията на около 10 000 души и изпепелиха най-малко 16 къщи. 

ФЕНОМЕН: Заснеха огнено торнадо в Калифорния (ВИДЕО)

По поречието на река Одер, която тече от Чехия на север към Балтийско море, доброволци събират мъртва риба, изхвърлена на брега в Полша и Германия. Пьотр Ниежнански, директор по природозащитната политика на Фонда за защита на дивата природа (World Wide Fund for Nature/WWF) Полша, заяви, че както изглежда токсичен химикал е бил изпуснат в реката от промишлено предприятие, а ниското ниво на водата, поради сушата, е направило условията много по-опасни за рибата. Хората, живеещи в близост до реката, бяха предупредени да не плуват във водата и дори да не я докосват. В Германия нивото на водата в река Рейн е напът да спадне дотолкова, че да затрудни транспортирането на стоки, включително важни енергийни продукти като въглищата и бензина.

Национален парк в най-високата планинска верига в Португалия - Сера да Ещрела, също беше опустошен от горски пожар. С него се борят около 1500 пожарникари, 476 автомобила и 12 самолета, но местността е много труднодостъпна. Пожарът е овъглил 10 000 хектара гори.

Военни хеликоптери гасиха огромен пожар в топ туристическа дестинация в Черна гора (ВИДЕО)

Швейцарските власти смятат, че екстремните метеорологични условия все пак имат и положителна страна. Те вярват, че има надежда да бъдат открити хора, изчезнали в планините през последните няколко години, тъй като останките им се появяват при топенето на ледниците. В швейцарския кантон Вале топящите се ледници наскоро разкриха части от разбит самолет, а на друго място - най-малко два скелета, които още не са идентифицирани, съобщи днес новинарският уебсайт “ЦванцигМинутен”. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Източник: БТА, Видео: Reuters