Така те няма да се редят на опашка

Зелен коридор и ескорт за пострадалите в катастрофата на АМ „Тракия” край Стара Загора. Акцията по преместване на ранените течеше през целия ден. Първо с линейки в „Пирогов” бяха доведени децата в най-тежко състояние. Други пет линейки стигнаха до граничния пункт със Сърбия -  „Калотина”. Това се случи около 17 часа след близо 3-часов трансфер на 7 деца от старозагорската болница.

Пет линейки с децата от катастрофиралия автобус потеглиха към ГКПП "Калотина"

„Лекарите там са преценили, че тяхното състояние позволява транспортиране, това е много важно. Тези деца бяха с по-леки травми, но за съжаление доста уплашени и стресирани. Тези, които най-зле се чувстваха, имаше някои с коремна травма, бяха сами в линейките. Едно дете беше с майка си, а другите бяха по две в линейка”, обясни д-р Георги Деянов, който е зам.-директор на ЦСМП - София.

Линейките и роднините на пострадалите използваха специално отворен „зелен коридор”. „Още от момента на инцидента сме в постоянна връзка със сръбските гранични власти. Осигурихме веднага трасе за преминаване на близките, за да могат да отидат до болницата да успокоят техните деца”, каза началникът на ГКПП „Калотина” Петър Джигов.

След катастрофата на „Тракия”: Състоянието на част от пострадалите остава сериозно (ОБЗОР)

Двете най-тежко пострадали в катастрофата деца, обаче, на този етап не могат да бъдат транспортирани към Сърбия  заради състоянието им. Тази сутрин те бяха докарани в столичната болница „Пирогов”, а в ранния следобед започна операция на едно от тях. То е на 11 години и е със счупен таз и бедро, както и контузионен бял дроб. Медици от „Пирогов” го оперираха. Другото настанено в столичната болница дете е на 10 години. То се е влошило и е вдигнало температура. Детето е със счупен горен крайник и със съмнение за черепно-мозъчна травма, но към момента е контактно и овладяно, увери здравният министър.

От министерството на отбраната заявиха, че в случай на нужда пациентите могат бързо да се транспортират по въздух. „Имаме дежурен военен самолет Спартан, който е в едночасова готовност за излитане, няма проблем да бъде включен, само да бъде поискан от нас. Имаме възможност и с хеликоптери да направим транспортиране за медицинска евакуация”, каза министърът на отбраната Димитър Стоянов.

Транспорт през границата е осигурен и за децата от автобуса, които не са хоспитализирани, а ще бъдат прибрани от свои близки след шока от катастрофата на магистралата. 

ВСИЧКО ЗА КАТАСТРОФАТА ЧЕТЕТЕ ТУК

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.