"Има по-голяма вероятност централата да пострада при случаен въздушен удар", подчерта дипломатът

Ядрените централи са цел номер едно на руската армия още от самото начало на военната операция, както самите те я наричат. Неслучайно първата им цел беше АЕЦ „Чернобил”. Макар тя да не работи – споменаването на името ѝ всява страх. Но едва ли Русия ще допусне нарочно радиационно изтичане. Това заяви в студиото на „Здравей, България” дипломатът и бивш зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в отговор на въпрос защо Русия отказа да обяви демилитаризирана зона около АЕЦ „Запорожие”.

Русия предлага временно спиране на огъня около АЕЦ "Запорожие"

По думите му Русия контролира атомната централа. „Армията напредва към втората от четирите АЕЦ-а – Южноукраинската. Ако това се случи, то Москва ще контролира половината от атомните централи в Украйна. Запорожката снабдява над 4 милиона домакинства и е жизненоважна за икономиката на страната”, подчерта Керемедчиев.

Според него Русия няма да допусне нарочно източане на радиация. "Има по-голяма вероятност централата да пострада при случаен въздушен удар", подчерта той. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.