Тя ще ръководи мисията Crew-5 на НАСА до МКС

Никол Аунапу Ман чака девет дълги години шанса си да отиде в космоса. Ако всичко върви по план, това чакане ще приключи на 3 октомври, когато индианският астронавт ще ръководи мисията Crew-5 на НАСА до Международната космическа станция.

„Беше дълго пътуване, но си заслужаваше“, каза Ман пред Ройтерс.

НАСА публикува звука на черна дупка

Докато Джон Херингтън беше първият индиански астронавт, който стигна до космоса през 2002 г., Ман ще е първата жена, която преодолява тази бариера.

„Чувствам се много горда. Важно е да празнуваме нашето многообразие“, каза тя.

Ман, която е член на индианското племе Вайлаки в Северна Калифорния, казва, че нейната предстояща мисия е предизвикала голямо вълнение в общността.

Проектираха къща за живот на Марс (ВИДЕО)

Ман е полковник от морската пехота с магистърска степен по машинно инженерство и е била назначена в НАСА през 2013 г.

Никол Ман, астронавтът на НАСА Джош Касада, японецът Коичи Ваката и руският космонавт Анна Кикина са готови да излетят от космическия център Кенеди във Флорида на борда на космическия кораб Dragon и да заменят Crew-4 от МКС.

Гигантската система за космическо изстрелване на НАСА, на върха на която засега ще бъде безпилотна капсула Orion Crew, е готова да направи ключова стъпка към връщането на хората на Луната след половинвековна пауза.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.