Той отговори на думите на президента, че горивото поевтинява благодарение на служебното правителство

Цената на петрола на световните пазари падна до нивата от преди войната в Украйна, резонно е да паднат и цените на бензиноколонките у нас. Така съпредседателят на „Продължаваме Промяната” Асен Василев отговори на президента. В събота Румен Радев се похвали, че благодарение на работата на служебното правителство, бензинът на обектите на „Лукойл” поевтинява.  

Радев: Цената на бензина падна под 3 лева – поздравявам правителството

Василев обаче изрази съмнения доколко това се дължи на служебното правителство. „Лукойл” работи по този въпрос от миналото лято, когато вкарахме ревизии в компанията. Тази година за първи път платиха данъци и се отказаха от 350 милиона натрупана печалба от предишни години, за да ги платят тези данъци”, заяви Василев.

Той припомни, че „Лукойл” има рафинерии в няколко страни от ЕС, сред които и България. „Имахме разговори с тях, тъй като имат силна позиция на българския пазар, за това, че цената на тези пазари трябва да е най-евтина”, каза Василев.

Той отговори и на обвиненията на политическите опоненти, че по веригата се губи 1 лев на литър гориво и ако те вземат властта, бензинът ще бъде 2,70 лева.

„Ако не открият петролни кладенци в България, не виждам как ще направят бензина 2,70 лева. За въпросното левче – ако мислите, че в Унгария се краде 1 левче, в Италия се краде 1 левче, че в Румъния се краде 1 левче, защото там са другите рафинерии и те предлагат на същите цени, използвайки руски петрол. Цената в Унгария е по-скъпа, акцизите са същите като тук”, каза Василев.

Относно искането на „Лукойл” за отмяна на износа на горива, произведени от руски нефт, Василев каза, че това е европейско решение във връзка със санкциите срещу Русия.

„България, Чехия и Хърватия се преборихме да сме изключение, което работи за националния пазар. Изключение за износ към трети страни ЕС няма да се съгласи”, заяви Василев.

Той коментира и газовите доставки и договорените доставки от САЩ. „Служебният кабинет се отказа от договорени доставки на газ, без да има алтернатива. Да изпуснеш питомното и да гониш дивото е безотговорно в началото на отоплителния сезон”, каза Василев.

Той е категоричен, че слотове се намират.

Василев каза, че не се притеснява от проверката на ДАНС в Министерството на енергетиката.

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.