Какви са причините за наводненията в Карловско

„Тези 200 литра, които падат при изворите на река Стряма, са едно количество, което наистина, както проверих по докладите на хидрометеоролозите, се случва веднъж на 150-200 години”.  Това коментира Атанас Мулетаров, изпълнителен директор на „Напоителни системи”, в ефира на предаването  „Денят на живо” по NOVA NEWS.

„За съжаление, ни застигна нас. Ние имаме диги при две села, Слатина и Розино, след това 14 км няма диги. Това са корекции на реката, които са от компетенциите на кмета на населеното място. Следващите две диги са 14 км по-надолу. А големият разлив на вода е точно в тези 14 километра. При това количество вода, което аз видях с очите си, нищо не можеше да се направи. Речното корито е оразмерено за 200 литра вода, а те минават 400. Това е двойно количество. И колкото и да ми беше тъжно и неприятно да наблюдавам гледката, усетих безсилието, което въобще цари”, каза експерта.

В цялата община Карлово водата остава негодна за пиене и готвене

Мулетаров добави: „Ако имаше превенция, цялостно изчистване на коритата, щеше да има разлика. Започнахме веднага възстановителните работи. Количеството беше огромно. Имаше момент, в който виждах, че може да загинат хора и действително бях притеснен. Височината на водата беше метър над каналите”.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.