Политикът коментира отражението на войната в Украйна у нас

„С обявената частична мобилизация ще се достигне нова ескалация на войната, което крие огромна опасност. Както за сигурността не само на засегнатите страни в конфликта, но и на целия регион, на цяла Европа. В един по-широк аспект ще бъде засегната световна икономика. Допълнително ще се задълбочи финансовата криза, което поставя пред предизвикателство всички държави в глобален план”. Това каза Андрей Цеков от „Продължаваме промяната”, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Ангел Найденов: За България има рискове, но не и непосредствена военна заплаха

Според политика, повишаването на цените на енергоносителите е започнало още с обявяването на войната. „Всяка една ескалация на напрежението, неминуемо ще се отрази на цените на енергоносителите. България е най-засегната от увеличаването на цените на петрола. Дотолкова, доколкото зависимостта от другите енергоносители в периода на войната беше намалена или прекъсната”.

„Прогнозите за финансов апокалипсис съвпадат с опорните точки на политиката на ГЕРБ. Тази политика целеше да ни убеди, че България е твърде бедна, за да може да си позволи да провежда социална политика. Тоест, че трябва да строим магистрали, но за сметка на това трябва да стоим бедни, за да имаме пари за магистрали. А фактите са съвсем различни. Бюджетът може да бъде балансиран, като се повиши ефективността на разходите. Политиката на стабилна бедност и нищета ни доведе до там, че продължаваме да сме бедни, а същевременно нямаме и магистрали”, каза Цеков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.