Безпрецедентният опит за планетарна защита бе показан на живо на сайта на космическата агенция

Исторически опит - сонда на НАСА успешно се удари в далечен астероид, за да промени орбитата му. Това се случи в рамките на теста на първата в света система за планетарна защита. Тя е предназначена за предотвратяване на потенциален сблъсък между приближаващи се небесни тела и Земята.

НАСА демонстира първата в историята система за планетарна защита (ВИДЕО)

Историческият опит бе показан на живо в сайта на космическата агенция. Сондата „Дарт” се удари в астероида Диморфос със скорост от около 24 хиляди км/ч малко след 2 часа българско време. Прякото предаване прекъсна в момента на експлозията, а зрителите можеха да видят екипите на НАСА, които избухнаха в овации.

По думите на д-р Светослав Александров, който е създател на блога „КОСМОС БГ”, мисията е била изпълнена безупречно.

„Тестът премина невероятно. Беше наистина всичко, което очаквахме, и дори повече от това. Седяхме и гледахме как тези изображения се появяват, а ние се приближавахме все повече и повече до Диморфос. Екипите ни са работили върху това в продължение на години, тествали са толкова много различни ситуации. Мисля, че всички си бяхме казали преди това, че ще бъде впечатляващо - и беше”, сподели ръководителят на проекта Нанси Чабът.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.