Министърът коментира сигурността на изборите

„Една от важните задачи, която е поставена пред нас като служебно правителство, е да осигурим провеждането на изборите по честен и прозрачен начин”. Това каза Георги Тодоров, министър на електронното управление, в ефира на предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS.

Според него, на първо място е превенцията. „Да ограничаваме всевъзможни атаки върху сайтове и информационни системи на различни държавни структури, както и на местната власт. Също така да се борим с потенциални разпространения и внушения на определени настроения в интернет пространството. Чисто исторически, с приближаването на изборите, различни структури извън страната се опитват да атакуват определени сайтове. В крайна сметка се касае за чувствителна техническа инфраструктура, която се отнася към  държавната сигурност. Така че, на държавно ниво взимаме достатъчно мерки, за да не допускаме такива атаки”.

Министърът посочи, че в самия изборен ден застъпници и наблюдатели се допускат да присъстват съгласно правилата, които е определила ЦИК. „Както е било и досега. Представители на политическите партии са присъствали и на предните избори и на по-предните през миналата година, при броене на разписките и подписването на протоколите. Ако ЦИК, съобразно техните правила,  допуска присъствието на наблюдатели и застъпници, може да има граждански контрол”.

„Киберсигурността е интересна и деликатна тема. Трябва да се акцентира върху образованието по отношение на това какво се случва в интернет. Не се ли пазим сами и не споделяме ли добри практики от другите държави, ще бъдем пробивани и ще се борави с наша информация”, каза Тодоров.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.