От Министерството на земеделието обявиха няколко причини за това

От днес Христо Даскалов е освободен от длъжността “Изпълнителен директор на БАБХ”. Това съобщиха на брифинг в Министерство на земеделието.

По думите на зам.-министъра на земеделието Крум Неделков Даскалов е нарушил изборното законодателство като се завръща на работа преди ЦИК да обяви поименно избраните депутати.

По информация на NOVA Даскалов е кандидат-депутат. По закон той трябва да бъде в неплатен отпуск до обявяването на финалните резултати. 

По думите на Неделков обаче Даскалов се връща на работа ден по-рано и споделя с колеги както за неговата позиция, така и за тази на други кандидат-депутати и техните резултати от изборите на 2-ри октомври. 

След завръщането си той уволнява няколко служители на Агенцията по храните и назначава на тяхно място други. 

И още - Даскалов сключва “неправомерно” анекс към договор с изтекъл срок на действие. 

“След всички тези разпоредителни действия заминава на служебна командировка в Италия на разноски по проект на структура към  БАБХ.  За всички тези действия не е уведомен министърът на земеделието”, допълни Неделков.

Пред NOVA Христо Даскалов заяви, че не е обявявал никакви резултати. По думите му зад освобождаването му от поста на изпълнителен директор на БАБХ стои служебният кабинет. 

Даскалов бе едно от главните действащи лица когато възникна проблема между държавната агенция и частната компания "Евролаб 2011" на граничния пункт "Капитан Андреево" през лятото. Според него това е една от причините той да бъде премахнат от поста и работата на граничния пункт да се върне към стария си модел.

Със заповед на министър-председателя за изпълнителен директот на Агенцията по храните е назначен Христо Вълчанов.  До този момент той е изпълнявал длъжността зам.-изпълнителен директор, а от юли до януари 2022г. е бил изпълнителен директор на БАБХ. 


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.