Какво още се знае за пътя му

Камионът, взривил Кримския мост, е тръгнал от Бургас, където се е качил на ферибот. Това твърдят от руското следствие.

Камионът е стигнал до Батуми в Грузия. След това е бил в Армения. Оттам отново отива в Грузия, следва Северна Осетия, откъдето е преминал в Русия. Именно от там се е качил на Кримския мост и е трябвало да стигне до Симферопол.

Кремъл: Камионът-бомба за Кримския мост е тръгнал от България (ВИДЕО+СНИМКИ)

И Владимир Путин, и председателят на Съвета за сигурност на Руската федерация Александър Бастрикин заявяват, че атаката е извършена с помощта на руски граждани и други страни.

„Вече установихме маршрута на камиона - това е България, Грузия, Армения, Северна Осетия, Краснодарски край. Освен това са установени превозвачите – лица, участвали в организирането на движението на този камион. С помощта на оперативни служители на ФСБ беше възможно да се идентифицират заподозрени сред онези, които биха могли да подготвят терористична атака, и хора, които действат на територията на Руската федерация”, заяви Александър Бастрикин.

За да се качи на моста, камионът трябвало да мине през щателна проверка. В такъв случай не е ясно как се е качил на моста. Много експерти смятат, че щети с тези мащаби не могат да бъдат причинени от взрив в камион. Според тях става дума за атака от долната част на моста. Съоръжение като това е създадено да издържи много сериозен натиск отгоре и отстрани.

„Невъзможно е да оставим подобни престъпления без отговор. Тази сутрин нанесохме масирани удари с високоточни оръжия земя-въздух-вода с голям радиус на действие срещу украински енергийни и военни обекти, както и срещу комуникационната инфраструктура. Ако опитите за тероризъм на наша територия продължат, отговорът на Русия ще бъде жесток и по своя мащаб ще бъде съизмерим със заплахата, отправена срещу Руската федерация. Никой не трябва да се съмнява в това”, категоричен беше руският президент Владимир Путин.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.