Свидетел разкрива нови детайли по случая

Преди катастрофата на софийското Околовръстно шосе, при която загина френски гражданин -  автомобилът убиец се е движил заедно с патрулен автомобил. А малко преди Околовръстното шосе - е бил спрян за кратко. Това каза пред NOVA шофьорът, който е трябвало да вземе Димитър Любенов същата тази вечер.

В нощта на катастрофата Виктор е бил помолен от drink&drive шофьор да вземе дрогирания и пиян Димитър Любенов. Това разказа той пред NOVA, като пожела анонимност.

„Аз просто правя услуга. Понеже той е спрян от патрулен екип и ме помоли да отида да го взема, защото той няма тази възможност”, разказва Виктор.

„Нашата проверка във въпросната вечер около 30 минути продължи”, твърди Димитър Геров, собственик на drink&drive фирма.

Така Виктор се съгласява да помогне. Две пресечки преди втората кола  да стигне до адреса - вижда Поршето на Любенов. „Виждам как ме подминава въпросното Порше, заедно с патрулен автомобил, последван от него. Полицаите караха след него”, заяви Виктор.

Според Виктор двете коли карали така по столичния булевард „Пушкин”, а малко преди да се качат на Околовръстния път - полицаите спират Любенов. Мястото е 8 километра преди катастрофата. „Включиха му светлинна сигнализация и той спря преди светофара. Спира Поршето за проверка и от там нататък нищо не съм видял, защото си отидох по пътя”.

От разследването съобщиха, че три камери са заснели как униформените карат зад Поршето, но липсват 3 минути, в които няма камери, а по GPS колите са спрели. Стои въпросът - това ли е моментът в който Любенов дава подкупа от 200 лева, за който сам е разказал?

„Аз бях прекалено далеч, за да видя и за да чуя какво се случва”, твърди Виктор.

След катастрофата полицаите са опитали да избягат от мястото на заден ход, казаха от прокуратурата. А вътрешният министър съобщи, че те са уволнени. Проверяват се и ръководителите им.

„Прекият ръководител, той по някакъв начини дали е съпричастен към това деяние и дали ръководителят на съответната структура не е създал предпоставки да се случи такова нарушение”, заяви в ефира на NOVA вътрешният министър Иван Демерджиев.

Срещу полицаите все още няма повдигнати обвинения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.