Инцидентът се случи на 8 октомври след сбиване между двамата мъже

Софийският градски съд определи мярка "Задържане под стража" на Йосиф Иззе, обвинен за смъртта на таксиметровия шофьор в София. Инцидентът се случи на 8 октомври след сбиване между двамата мъже. Случаят доведе до протести на колеги и близки на починалия.

Съдът прие, че въпреки противоречивите свидетелски показания, има данни за извършено престъпление.

Освен това Иззе все още е в изпитателен срок по дело, завършило с осъдителна присъда, по което той е признат за виновен в причиняване на ПТП, при което има пострадала жена. Определението на съда не е окончателно и подлежи на жалба и протест. 

Обвиняемият Йосиф Иззе пристигна в съдебната зала, окован с белезници. А пред съда заяви, че работи като фризьор и има постоянен адрес у нас. От държавното обвинение смятат, че ударите, които Иззе е нанесъл на таксиметровия шофьор са част от причините за смъртта на мъжа.

Протест на роднини и колеги на загиналия таксиметров шофьор в София (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Намирам, че са налице основания за най-тежката присъда. Има група обективни свидетели, които не са пристрастни, иззети са видеозаписи, от които ще видим кой кога тръгва. Версията е една - че е имало сбиване и е настъпила смърт. А кой е тръгнал първи ще се изяснява”, заяви прокурор Илиян Точев.

В съдебната зала защитата на обвиняемия контрира, че Иззе е съдействал на разследването и поиска мярка за неотклонение - “домашен арест”. Пред медиите обаче отказа коментар.

А заради смъртта на шофьора представители на таксиметровия бранш се срещнаха с министъра на транспорта.  И поискаха гаранции за сигурността на заетите в сектора. След срещата последва обещание от властта.

„Въвеждане на паник бутони и видеорегистратори, както на таксита така и за обществения превоз. Обединихме се около тази идея”, посочи транспортният министър Христо Алексиев.

Мъж почина след скандал на пътя в София

„Монтирането на тези бутони ще повиши сигурността на водачите, а и ще са в помощ на МВР за разкриване на нарушения, които са в обхвата на тези видеорегистратори”, категоричен е Петър Тодоров, главен секретар на МВР.

„Тези паник бутони има възможност да бъдат за сметка на държавата. И друг път сме ги поставяли като въпрос и таксиметровите шофьори са го отхвърляли като идея, защото са много скъпи”, заяви Красимир Цветков от Национален таксиметров синдикат.

Дали паник бутоните ще бъдат за сметка на държавата обаче щяло да стане ясно след нов кръг от срещи.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.