Партиите се събраха на среща, за да решат за поканите

Без прецедент в новата ни история партиите в 48-ия парламент решиха - руският посланик Елеонора Митрофанова и ръководителят на мисията на Беларус у нас няма да бъдат канени на първото заседание на Народното събрание. 

Мнозинството от политическите партии е подкрепило възражение на „Демократична България”. „Получихме подкрепа от „Продължаваме Промяната”, ГЕРБ и ДПС. „Възраждане” и БСП възразиха срещу това решение. От „Български възход” по-скоро показаха становище да се придържаме към общата европейска позиция”, уточни Надежда Йорданова от ДБ.


Позициите на партиите

„Удовлетворени сме, че надделя евроатлантическото мнозинство при вземането на решението - че не следва да се канят посланиците на Русия и Беларус. Считаме, че това ще е правилното решение, което ще вземе администрацията”, коментира Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.


„Поканата на руския посланик Елеонора Митрофанова би политизирала излишно ситуацията, затова подкрепихме тази наша позиция. Този път мнозинството застана зад нея. Има и позиция на държавите членки на ЕС и съобразявайки се с нея, администрацията ще отправи покани към посланиците от корпуса”, каза Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната”.


„Решението и позицията на ДПС са ясни, както винаги, а именно - посланикът на Руската федерация да не бъде канен”, обясни Станислав Анастасов от Движението.


„Още на срещата ние заявихме, че има дипломатически протокол, който трябва да се спазва. Или се изпращат покани до всички посланици, или на никого. Това е много вражески акт, който се отправя от страна на Народното събрание. Оттук насетне остава само да очакваме обявяване на война. Да не се кани руският посланик е решение на американския”, обясни Костадин Костадинов от „Възраждане”.


„Позицията на БСП е, че трябва да се спазва държавният протокол и всички посланици, включително Елеонора Митрофанова, трябва да присъстват. Мненията, които чухме, не отговарят на никакви аргументи, че не трябва да бъде канен руският посланик. Когато се канят посланици - се канят всички”, обясни Георги Свиленски от БСП.


„Има дипломатически правила, които трябва да се спазват. Да оставим институциите да ги спазват. Обществото има далеч по-големи проблеми, които трябва да решаваме като народни избраници. Мисля, че е малко рано да влизаме в какъвто и да е било политически пиар”, е мнението на Георги Самандов от „Български възход”.


Във възлов момент се превръща документ, представен на извънредната среща. От пресцентъра на Народното събрание обясниха за NOVA, че по искане на главния секретар на парламента е постъпил отговор от Външното ни министерство с аргумент как се постъпва в такива случаи.

„Самият документ, който се твърди, че е инструкция от ЕС, каквото и да означава това, е просто страница и половина без абсолютно никакъв източник и адресат”, коментира Костадин Костадинов.

„Още в началото на март например председателят на ЕП излезе с ясно становище, че в сградата няма да бъдат допускани Русия и Беларус В този случай България ще се държи достойно”, каза Надежда Нейнски.

Покани към дипломатическия корпус, с изключение на Русия и Беларус, ще бъдат изпратени в петък след обнародването на президентския указ в Държавен вестник.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За ощеновини харесайте и страницата ни във Facebook.