Така политологът коментира първото заседание на 48-ото Народно събрание

Доверието към българския парламентаризъм ерозира все повече и повече. Така коментира първото заседание на 48-ото Народно събрание политологът доц. Милен Любенов в ефира на NOVA NEWS. “Очаквах изборът за председател да е сложен, да има няколко тура, но че все пак ще се вземе решение. Надявам се утре да изберат председател. Но днес сигналът от народните представители към гражданите беше много лош. Никой не спечели от тази ситуация”, коментира той. 

БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА ПАТОВА СИТУАЦИЯ: Парламентът без председател (ВИДЕО+СНИМКИ)

Той предположи, че в утрешния ден е възможно да има и нова кандидатура за председател на парламента. “Възможно е да се издигне и друг кандидат от по-малките парламентарни групи, който да бъде подкрепен. Но това не е проблемът. Проблемът е, че трябва да се формира ясо мнозинство, което да управлява”, заяви той. 

“Но това не се прави. Очевидно е ,че ГЕРБ не иска правителство с ДПС, защото осъзнава, че това ще е сериозен удар. Но няма как да се получи това евроатлантическо управление с ПП и ДБ”, командира още доц. Любенов и допълни, че като първа политическа сила ГЕРБ трябва да даде решение. 

Доц. Киселова за избора на председател на НС: Не сме били свидетели на подобна немощ

Нужна е промяна в поведението на партиите и компромиси, за да има работещо правителство. “Безпрецедентно е за толкова кратко време да се проведат толкова избори и е разрушаващо за страната. Виждаме два блока от партии, които са непримирими една към друга. Две от партиите  - ГЕРБ и ДПС, по никакъв начин не видяхме да направят минимални усилия за промяна, реформи и нов облик през последната година, дори и да е само имитационно”, коментира политологът. “Отново на първата банка в НС стои Делян Пеевски, и ДПС очакват другите партии да водят нормален разговор с тях. Няма как да се получи това”, заключи той.

Според него има няколко души в страната, които “държат в заложник парламентарната демокрация”. “Преди всичко - свързани със старите партии”, посочи доц. Любенов.

Депутатите ядосаха Рашидов: Пълен майтап, като ви слушат отвън (ВИДЕО)

Той призова и “Продължаваме Промяната” да изпълнят своята заявка. “ПП заявиха, че ще бъдат конструктивна опозиция. Тогава да застанат и да бъдат конструктивни. Нищо не пречеше днес да бъде избран председател на НС- представител на най-голямата по численост парламентарна група. Това, което ПП днес се опитаха да деминстриарат е, че ГЕРБ не може да управлява и че няма парламентарно мнозинство. Тази игра беше излишна. Нямаше смисъл от това. Трябваше да се избере председател на НС”, смята той.

Любенов поясни, че “работеща формула” ще се възпроизведе тогава, когато всички партии разберат, че “за да се върви напред, трябва да се постига съгласие и диалог”.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.