ПП и ДБ напуснаха пленарната зала

Връщане на хартиената бюлетина, рекордно 18-часово заседание на Правната комисия и скандал в началото на парламентарния ден.

По инициатива на ГЕРБ, ДПС и БСП депутатите приемаха цяла нощ на второ четене промени в Изборния кодекс. Сред тях - връщане на гласуването на хартия, премахване на изборния район "Чужбина", както и на 24-часовото видеонаблюдение на броенето. Увеличават се членовете на ЦИК и се премахва Общественият съвет към Комисията. Резултатите от вота на машина пък ще се отчитат само след принтиране на бюлетините. 

Безсънна нощ за депутатите в Правната комисия

След 18 часа заседание на Правна комисия за връщане на хартиената бюлетина, денят започна със скандал, но вече в пленарната зала.

ПП и ДБ: Няма да влезем в зала до внасянето на предложенията за промени в Изборния кодекс

„Това което си случи тази нощ бе фарс. Подигравка, в която всички маски паднаха. Покушението срещу демокрацията се случи. Хартиената мафия мина през Изборния кодекс”, каза Андрей Гюров от „Продължаваме Промяната”. След това парламентарната група напусна залата, а ДПС поиска наказания.

Закъснял, Кирил Петков не разбра, че групата му не е в пленарната зала и се озова там сам, а след това обясни какво е станало: „Влязох да си взема картата - това беше причината”.

Последваха совалки между ПП и ДБ. Двете групи излязоха с обща позиция. Атакуваха директно и БСП.

"Няма да влизаме в коалиционни преговори с БСП, независимо с кой мандат, ако решат да подкрепят промените в Изборния кодекс. Това би значело, че казват на своите избиратели: "Ние се връщаме трайно обратно в статуквото, там където цари задкулисието". Демократичната общност няма да разреши задкулисно вотът да бъде подменен", заяви лидерът на ПП Кирил Петков.

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов бе категоричен, че връщането на хартиената бюлетина е демонстрация на сила от страна на "мнозинството на реванша". "То е готово или да управлява, или да спечели нови избори. БСП не само върна възможността да се гласува с хартия, но видяхме и сериозна ревизия на изборния процес, без никакво обсъждане и с нарушения на процедурата. Цялото заседание на Правната комисия бе в нарушение на процедурата", обяви той. И допълни, че цялата заявка за диалогичност е хвърлена "под влака".

Очаква се другата седмица Изборният кодекс да влезе за второ гласуване и в пленарната зала.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.