Според него при такова гласуване се губят предимствата на машинния вот

Ако предложението за смесен вот мине в този му вид, по-добре да няма машини изобщо. Контролните разписки нямат защитата на бюлетината. Тя има уникален номер от печатницата на БНБ, хартията е по-плътна. Разписката е малка по обем. Когато се броят контролни разписки, имаше искане да се слагат и печати, както на бюлетините. Това би било редно, но не е ясно как ще става. Това коментира заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов за „Твоят ден”.

"Има основания да се мисли, че се съчетават някои от недостатъците и на двата вота при смесено гласуване в една секция. Двете предимства на машнния вот са изключването на субективния фактор при броенето на бюлетините и невъзможността да има недействителни гласове. Когато искаме СИК да попълнят сумиран протокол от смесено гласуване, фактически премахваме да няма субективността при отчитане на гласове", заяви той. 

СМЕСЕНОТО ГЛАСУВАНЕ: Възможност за порочни практики или улеснена процедура

По думите му донякъде излиза, че машината се превръща в принтер за бюлетини. "Едно е да се броят разписките, за да има контрол върху отчетения от машината резултат, друго е, ако изобщо не отчитаме по никакъв начин машинния протокол. Имали сме вече смесено гласуване и имаше проблем с оформянето на изборната документация и със събирането на данните от машинно и хартиено гласуване, когато се прави в една секция", категоричен е Томов. 

Според него проблемите, свързани с изборни измами, няма да се разрешат с машинното гласуване. "Хората, които се занимават с тази криминална дейност, още не са свикнали с машинния вот и се затрудняват, но ще свикнат. Ние имаме проблем като общество. В някои секции възникват странни резултати с въвеждане на машините, но после пак се увеличиха. Подозренията за фалшификация чрез машинен вот са неоснователни, а и са пропагандни", подчерта говорителят на ЦИК. 

Томов потвърди, че системите за оптично сканиране набират популярност. "Те са надеждни и не променят навиците на избирателя. Освен това позволяват да се реализират предимствата на машинното гласуване. Защо ДПС досега не са дали такова предложение. В България не може да бъде въведено, ако не променим начина на маркиране на бюлетините - да се отбелязва просто точка. Скенерът не може да бъде лесно настроен да отчита нюанси на синьото и тогава може би ще се окаже възможно като подмениш химикалките в изборната стая, да направиш недействителни бюлетини. Освен това, в Изборния кодекс има текст, който не позволява скенери да се интерпретират като машини за гласуване", обясни Томов.

Целия разговор вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.