Вчера депутатите спориха над 4 часа само за наименованието на законопроекта

Нови скандали в парламента в края на работната седмица. Депутатите за пореден път преобърнаха дневния си ред заради ревизията на изборните правила. Продължава обсъждането им на второ четене.

Първоначално Народното събрание се захвана с ратифицирането на договора за новите 8 изтребители F-16 Блок 70. Той е на обща стойност около 2,5 млрд. лева. По предложение на ГЕРБ обаче извънредно като следваща точка влезе окончателният ремонт на Изборния кодекс и връщането на хартиената бюлетина. Депутатите удължиха и работното време на парламента.

Скандал в парламента, отстраниха депутат от ПП от пленарната зала

Вчера народните представители спориха повече от 4 часа само за наименованието на законопроекта. На няколко пъти в залата се стигна до сериозно напрежение между партиите. Най-сериозните дебати се очакват около точката, която връща хартиените бюлетини.

Предложението на ГЕРБ-СДС за дебат по измененията в ИК срещна отпора и на ПП и „Възраждане”, които настояха изборните правила да не бъдат разглеждани в днешния ден. В крайна сметка депутатите решиха до 15 часа днес да бъдат приети някои текстове, а за вторник насрочиха извънредно заседание на парламента. 

По повод обсъждането на Кодекса от "Демократична България" представиха позицията си в кулоарите на парламента. "Това, което се случва по Изборния кодекс, е напълно предсказуемо. Въпреки това "хартиената коалиция" реши да наложи този процес. На всички посетители в парламента казваме, че тук има спирачка. Когато някой се опитва да наруши демократичния принцип, че се управлява с мнозинство при отчитане на интересите на цялото общество, а не само на мнозинството, парламентът съществува, за да спира подобни действия. Ние предложихме диалог - да има комисия", посочи Христо Иванов.

По думите му депутатите трябва да убедят хората, че правят нещо правилно, а не едно мнозинство да налага своята воля. "Естествено, че искаме да спрем това. Ако искаме да се грижим за хората, не вкарваме неща, по които не може да се постигне съгласие", заяви Иванов.

По темата за обща кандидатура с ПП за местните избори лидерът на ДБ разкри, че разговорите са в начален етап, далеч от конкретика. "Имена не са обсъждани. Няма да влизаме в интригите, които се лансират", допълни той.

Относно стрелбата по българския клуб в Охрид Иванов бе категоричен, че преговори с РСМ не може да има, докато не променят Конституцията си. 

 

 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.