Разпрата възникна още в началото на дебатите по Изборния кодекс

Бурни скандали в парламента заради изборното законодателство. Днес текстовете влязоха за гласуване в зала. Това доведе до серия от конфликти, скандали, прегласуване и наказания. И всичко само заради заглавието на Изборния кодекс.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Началото на дебата започна със скандал и блокиране на заседанието. Причината - ПП опита да отложи точката  за следващата седмица. Депутатите наобиколиха трибуната, твърдейки, че се нарушава правилникът за работа на Народното събрание. След кратка размяна на реплики, в които Настимир Ананиев призова Цонев да спазва правилника, председателстващият отстрани депутата от днешното заседание на парламента. Около час по-късно наказанието беше отменено.

След скандала дебатът започна по същество - със заглавието. След редица изказвания, но не и по същество, ГЕРБ се опита да успокои тона като народните представители от партията на Бойко Борисов призоваха за разглеждане на точките и отново обещаха,че няма да подкрепят част от предложенията си.

Стигна се и до сериозен скандал и обвинения между бившите коалиционни партньори БСП и ПП. Краят на заседанието приключи като началото - със скандал и почти физически сблъсъци. Причината- дебатът беше прекратен и заглавието прието. Но ПП настояха изказванията да продължат, но краят беше даден, а основните разговори се очаква да започнат утре.

След близо 4-часови дебати депутатите приеха със 123 гласа “за” и 36 гласа “против” името на Законопроекта за Изборния кодекс, със заглавието, с което бе внесено от Корнелия Нинова.

Високо напрежение и в кулоарите на парламента. Денят започна с протест на активисти на ГД „Боец” пред Народното събрание срещу така наречената хартиена коалиция. Част от активистите влязоха в сградата и опънаха плакат, на който бяха написали „Не пипайте Кодекса”. Това доведе до напрежение между тях и служителите на НСО.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.