Извън страната има около 1,4 млн. българи

„Район „Чужбина” няма да промени броя на депутатите на всяка партия. Сега се взимат броя гласове, бъркат се и се решава. Район „Чужбина”ще стане като 32-ри район – всичко се събира накуп. Сега българите в чужбина са леко дискриминирани, защото не могат да ползват преференции. Определен брой депутати ще влязат от чужбина – най-вероятно ще дадат 6 мандата от чужбина. Ако трябва да дадем на принципа, на който дават депутати, трябва да получат 52.".

Това заяви математикът проф. Михаил Константинов в предаването „Денят на живо” по NOVA NEWS. Той е бивш заместник-председател на Централната избирателна комисия и бивш председател на Съвета на директорите на „Информационно обслужване” АД.

„По целия свят има 8, 300 млн. българи. От тях над 6,5 млн. души са в България, а останалите – извън страната. Извън страната има 1,4 млн. българи”, уточни Константинов и уточни, че това няма никакво отношение към изборния резултат.

Стоил Цицелков: Няма аргументи за закриване на Обществения съвет към ЦИК

Според него с приемането на район „Чужбина” партиите ще продължат да излъчват листите с кандидатите. „Никой няма да даде на българите в чужбина да излъчват свои листи. Въпросът е леко измислен, единствената разлика е, че ще има преференции за българите в чужбина”, категоричен е той.

„Преференциите нямат никакво отношение като брой депутати от една партия. От гледна точка на партиите това няма отношение. Съмнявам се, че това ще повиши избирателната активност”, обясни математикът.

„Шест мандата ще решат депутатите”, убеден е той. „Останалите райони ще се разпространят преференциално на населението”, смята Константинов.

„Ние разрушихме доверието в нашата изборна система, това доверие е градено с години”, каза той.  

Според Константинов всеки може да направи одит на „Информационно обслужване”. „От 2003 г. няма нито едно възражение срещу нашата работа. Възражение е – „в тази секция има такъв резултат, а вие сте отчели друг”. Към нашата работа няма нито едно възражение”, категоричен е Константинов.

„Българската изборна система като механизъм на работа е уникална”, смята той.

Математикът препоръча на лидера на партия „Възраждане” Константин Константинов да му се обади. Пово за това е репликата на политика да бъде закрито „Информационно обслужване”, което освен изборните резултати отговаря за много други информационни системи в страната.

Математикът Михаил Константинов спомена, че много от държавите, които са ползвали машини за гласуване, са ги изхвърлили.

Вижте целия разговор във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook