Прокуратурата поиска ДАНС да провери медийни публикации за манипулация на вота

Промените в Изборния кодекс отново бяха в центъра на политическата турбуленция у нас. Прокуратурата поиска от ДАНС да провери медийни публикации за манипулация на вота. Проверката вероятно е във връзка с изказвания на Корнелия Нинова и Георги Свиленски от БСП за машинното гласуване и кодовете за машините. В ефира на NOVA от „Продължаваме Промяната” обявиха, че кодът е публичен, намира се в ЦИК и може да бъде наблюдаван от политическите участници. Днес Корнелия Нинова отказа да коментира темата.

След твърденията в пленарната зала, а и извън нея, че вотът на последните предсрочни избори е манипулиран, Софийската градска прокуратура се самосезира. Проверката е възложена на Държавна агенция „Национална сигурност”, които трябва да проверят целия процес на машинния вот от връзката между сървърите до съхраняването на кодовете за достъп и флашките.

В скандала за кодове и  машини от „Продължаваме Промяната” виждат синхрон между действията на няколко партии, а към тях добавиха и прокуратурата. „През 2019 година имахме 500 хиляди невалидни бюлетини. Защо тогава прокуратурата не направи проверка? Това, което аз виждам, е, че към коалицията ГЕРБ, БСП, ДПС има и още един играч и това е Иван Гешев”, каза Настимир Ананиев. От ГЕРБ пък очакват резултатите от проверката.

Според „Сиела Норма” с нито един от двата вида код на машините не може да се манипулира гласуването. „Вероятността да ги притежават е много малка, или ако притежават някакъв достъп, това е бил достъп до изходния код, който почти нищо не носи като ползи за някой злоупотребяващ”, категоричен е изпълнителният директор на компанията Веселин Тодоров.

Наред със споровете за вота, пред партиите стои и въпросът ще бъде ли съставен редовен кабинет. Според Тома Биков от ГЕРБ решение на политическата криза без участие на „Демократична България” във формулата няма да се намери. „Политическа криза се лекува, когато тежки опоненти влязат заедно в управлението”, смята депутатът. 

Според „Продължаваме Промяната” основният залог за промените в Изборния кодекс и за формирането на коалиция са местните избори.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.