Точката е заложена като първа в дневния ред на парламента

Ударната ревизия на Изборния кодекс е на финалната права. Спорните промени влязоха на второ четене в пленарната зала на парламента. Връщането на хартиената бюлетина и броенето на протоколите са едни от най-спорните моменти.  Промените са на път да блокират крехките шансове за съставяне на редовен кабинет. Ударният маратон на депутатите ще продължи до окончателното приемана на новите правила за гласуване. Няма да се увеличава броят на заявленията за откриване н секции в чужбина. Броят на членовете на ЦИК също няма да се увеличава, те остават 15. Ще има видеонаблюдение и видеозаснемане в реално време при преброяването на гласовете и съставянето на протокола. Членовете в СИК ще получават заплащане – 1/4 от минималната работна заплата – 177 лв. и 50 ст. От кулоарите на парламента Кирил Петков заяви, че те няма да предложат кабинет, ако втория мандат дойде при тях.

„Стигнахме до сакралния параграф на тези промени в Изборния кодекс. Стигнахме до философския камък на хартиената коалиция, философският камък, който тя смята, че ще превърне хартията в злато”, заяви Милен Матеев от ПП.

„Никой не връща хартията, защото тя никога ни си е тръгвала. Във всяка секции с под 300 се гласува само на хартия. Много добре знаете, че милиони хартии се отпечатват,  за да гарантират, че ако машината спре по време на изборния ден, се преминава на хартиено гласуване”, каза Десислава Атанасова от трибуната.

 „Ако хартиената бюлетина мине днес, това означава, че този парламент слага тясно партийната задача на ГЕРБ, ДПС и БСП, да откраднат честния вот на българските граждани, да се върнем в невалидните бюлетини”, коментира Кирил Петков.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.