Остава и Общественият съвет към ЦИК

„В зала наблюдаваме движението – „едно напред, две – назад” на политическото поведение на ГЕРБ. В пълно нарушение на правилника между първо и второ гласуване те внесоха предложения, част от които бе заличаване на избирателен район „Чужбина” и премахване на Обществения съвет към ЦИК. Днес изненадващо ГЕРБ се въздържаха при гласуването за район „Чужбина” и той остана. Те гласуваха против собственото си решение да остане ОС на ЦИК. Какво предстои – ние вече гадаем, защото няма никаква политическа логика в това поведение”.

Това заяви в предаването „Твоят ден” на NOVA NEWS депутатът от ДБ Людмила Илиева.

За преброителните центрове, които бяха предложени от ДБ, тя каза, че тепърва ще бъдат предмет на дебат. „Тъй като в Изборния кодекс има предшестващи текстове, това предложение не се подкрепи от „хартиената коалиция”. Преброителните центрове целят броенето на вота на българските граждани да бъде изведено на ново звено, където хора ще могат да извършват отчитането като резултат. Това разумно предложение ще бъде гласувано”, обясни Илиева.

По нейни думи се върви към изцяло прекрояване на Изборния кодекс да е прекроен в тясно партийни интереси, за да може да се продължи правенето на избори по стария тертип.

„Цялото им политическо поведение на ГЕРБ ме кара да съм скептична за това, че веднъж дадена политическа заявка, ще се изпълни до край”, каза депутатът от ДБ.

По отношение на исканията на „Възраждане” за промяна на състава на ЦИК с представители на партиите, които са в народното събрание, тя обясни, че това означава да имаме нов състав на Централната избирателна комисия след всеки вот. „Как състава на тази ЦИК ще подходи, за да изпълнява задълженията си по закон”, запита Илиева.

„Нужно е принципно подхождане – ЦИК да спре да бъде политически орган”, каза тя.

За предложението на ДПС да има сканиращи устройства, които да отчитат машинно гласуването, Илиева препоръча първо ДПС да защитят това предложение.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.