След 18-часово заседание депутатите не приеха всички точки

След 18-часово заседание до среднощ парламентът не прие всички промени в Изборния кодекс. Дебатите и гласуването продължават и в петък. По-рано депутатите гласуваха удължаване на работното си време до приемане на всички текстове.

След полунощ: Депутатите решиха да изслушат химна (ВИДЕО)

Народните представители успяха да приемат предложение данните от флашките, с които се е гласувало машинно, да остават в Секционните избирателни комисии, а да не се предават към РИК. Срещу това се възпротивиха от „Продължаваме Промяната” и „Демократична България”.

„За съжаление, това беше последната възможност да се види данните от машината да бъдат прикачени към изборните книжа, така че СИК да има възможността да види, ако е направила грешка”, смята Кирил Петков от ПП.

„Стана ясно, че крайната, истинската цел е била пълното ликвидиране на машинното гласуване и машинното отчитане на българските гласоподаватели”, каза Надежда Йорданова от ДБ.

„Срамно е за ПП и ДБ, които избягаха от тази зала, вместо да подкрепят машинното броене. Напомнете им, че те лъжат, като излизат на тази трибуна. Със своята лъжа се опитват да си прикриват срама, защото избягаха”, посочи Мустафа Карадайъ от ДПС.

„Не можем да се разберем с вас за едно нещо. Ние вярваме на хората. Просто вярваме на българите. За разлика от вас, не смятаме, че СИК са организирани престъпни групи, не смятаме, че това са масово неграмотни, некомпетентни, тъпи хора, които трябва да бъдат обиждани от вас”, е мнението на Радомир Чолаков от ГЕРБ.

Какво се случи през нощта в парламента

След връщането на хартиената бюлетина и смесения вот, народните представители спориха по още редица текстове, а партиите прилагаха процедурни хватки. Така гласуването вървеше все по-бавно. Около полунощ имаше дори искане да бъде пуснат химнът на България.

Окончателно: Върнаха хартиената бюлетина (ОБЗОР)

Малко след 1 часа през нощта от „Продължаваме Промяната” поискаха прекратяване на заседанието. Предложението беше отхвърлено. Последва проверка на кворума и регистрация на едва 34-ма народни представители. Час по-късно беше свикан председателски съвет.

Докато все още залата беше пълна, депутатите приеха протоколите от машините да не играят никаква роля, а вотът да се отчита само чрез броене.

Работата на парламента беше подновена в 9 часа днес с блиц контрол, в който участват служебните вицепремиери Атанас Пеканов, Христо Алексиев и Иван Демерджиев. Депутатите отново се захванаха с обсъждането на изборните правила.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.