„Предложихме да се гласува с машини с оптично устройство за сканиране", заяви депутатът

ДПС ще продължи да се бори за това гласуването в България да е като в САЩ и Европа. Това каза зам.-председателят на ПГ на партията Йордан Цонев в ефира на "Здравей, България". 

„Предложихме 100% машинно гласуване, но с машини, с които се гласува в САЩ. Те се наричат машини с оптично устройство за сканиране. Попълваш си на ръка бюлетината, вкарваш я в сканиращото устройство, ако е грешно попълнена, тя се връща и отиваш да я поправиш. Няма невалидни бюлетини. Снощи щяхме да го постигнем, ако ПП и ДБ не бяха излезли от залата”, уточни той.   

По думите му при сегашните машини няма контрол върху всички фази на изборния процес. Разследванията е делата показват, че най-лесно вотът се контролира с машини, уточни Цонев.

Йордан Цонев призова всички депутати в НС да подходят отговорно.

„Няма нормален дебат в последните четири парламента. Не сме там да копаем окопи и да стоим в тях”, каза още депутатът.

Той коментира и темата „Лукойл”. „Вижте какво направи Италия - пое контрола над рафинерията. Това е гаранция, че „Лукойл” няма да спре да работи. Няма да има дефицит на горива. Има рафинерии и в Констанца, и в Солун”, обясни Цонев.

Целия разговор гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.