Днес руският суров нефт сорт "Уралс" се търгуваше за 67 долара

След като и Полша се съгласи с предложението на Европейския съюз за таван на цената на руския петрол, започва изпълнението на това решение. Ограничението е за пренасяне с танкери до 60 долара за барел.

Варшава изчакваше с одобрението си, за да проучи механизъм за корекция, който да поддържа тавана под пазарната цена, обясни посланикът на Полша в Европейския съюз Анджей Садос, цитиран от Ройтерс и БНР.

Според полския дипломат този механизъм ще поддържа горната граница на цените поне 5% под пазарната цена.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен потвърди, че наскоро постигнатото споразумение за тавана на цените на руския петрол ще влезе в сила от 5-и декември. "Днес Европейският съюз, Г-7 и други глобални партньори се споразумяха да въведат глобална горна граница на цените на руския петрол, транспортиран по море", каза фон дер Лайен.

Очакванията са така да бъде укрепен резултатът от санкциите, одобрени от ЕС. Според председателя на ЕК горната граница на цените ще помогне на "нововъзникващите и развиващите се икономики".

САЩ приветстваха новината, че Европейският съюз се "обединява" за таван на цените на руския петрол по море от 60 долара за барел. И те очакват сделката да помогне за ограничаване на руските приходи, с които се финансира войната в Украйна.

Днес руският суров нефт сорт "Уралс" се търгуваше за 67 долара.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.