От ведомството твърдят, че мигрантите са проявили агресия към нашите служители на реда

МВР отговори на твърденията от журналистическото разследване на Sky News за ранен мигрант при стрелба на турско-българската граница в началото на октомври. Журналистите твърдят, че изстрелът е произведен от българска територия. Властите у нас обаче отричат.

Според МВР всичко се случва, когато в района на 92 гранична пирамида полицейски наряд от ГПУ-Средец предотвратява опит за нарушение на държавната граница от група от около 65 души. При забелязване на граничния патрул мигрантите бягат на турска територия.

Не след дълго обаче се връщат обратно и проявяват "агресивно и враждебно поведение, което прераства във физическо насилие – хвърляне на камъни и горящи предмети към българските полицаи, служебният автомобил и охранителна кабинка. От хвърлените камъни е пострадал граничен полицай на ГПУ-Средец. Нанесени са значителни материални щети на български служебен автомобил и са счупени прозорците на охранителната кабинка. Веднага са уведомени турските гранични власти, които са изпратили на място свой наряд", твърдят още от силовото ни ведомство.

На 2 ноември на турска територия е проведено извънредно заседание на Смесената българо - турска гранична комисия за Сектор “А“, на което е обменена информация за инцидента.

Във връзка със случая, от турска страна, е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока идва изстрелът.

Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели, съобщават още от МВР. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.