Британската медия твърди, че български граничен полицай е прострелял бежанец

Твърдение за нова стрелба на границата ни с Турция. В материал, излъчен по британската телевизия Sky News, се казва, че български граничен полицай е прострелял сирийски бежанец. Българските власти отричат да има данни за изстрели на браздата.

Sky News преди решението за България в Шенген: Бежанец е прострелян близо до българо-турската граница

Според МВР ситуацията е била много по-различна. По данни от ведомството на 1 октомври група от около 65 човека се опитва да премине незаконно българо-турската граница. След като са забелязани от патрул, за кратко се изтеглят от граничната бразда, но след това се връщат и започват да хвърлят камъни и горящи предмети по българските полицаи. Един от нашите униформени е пострадал. Нанесени са щети по служебния автомобил и охранителната кабинка.

„Ако довчера ни убеждаваха, че нашата граница може да се премине за 50 евро, сега пък ни убеждават в обратното - че ние девет пъти възпираме някого да я премине и че понякога използваме оръжие. Понякога може и да използваме оръжие, но не и в този случай”, коментира вътрешният министър Иван Демерджиев.

Експерти за клипа с прострелян сириец: Граница се пази с оръжие

Държавното обвинение в Бургас е започнало проверка. „Прокуратурата в Бургас не е констатирала тези обстоятелства в този вид, в който се оповестяват медийно. България е покрила стандартите за Шенген, отговаря на всички изисквания и съвсем незаслужено би било да не се допусне в тази общност”, смята главният прокурор Иван Гешев.

Въпреки уверенията на властите, че стрелба не е имало, от Българския хелзинкски комитет настояват за задълбочено разследване, след като има пострадал полицай и мигрант, който твърди, че е ранен.

„За съжаление, Европа виждаме, че има диференциран подход към това откъде идват бежанците и някои хора просто нямат легален начин да пресекат границата”, каза Радослав Стоянов.

МВР за материала на Sky News: Наши полицаи не са стреляли по сирийските мигранти, бил е ранен български граничар

Пред NOVA преводачът Мадж Алгафари не прие тезата, че мигрантите са жертва на българските власти. „Граница се пази с оръжие. ...заради какво бяга? Той бяга икономически, той не бяга заради това, че в Сирия се бомбардира. Напротив - 90% от територията на Сирия е свободна”, подчерта той.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.