Можем ли да превърнем конфликта в преговор?

Как да общуваме безконфликтно, как да решаваме спорове в наша или обща полза и как да превърнем гнева в приятел? Темата коментира психологът Никола Йорданов.

„Има документирани случаи, в които войната е прекратена през добра комуникация. Но има войни, които няма как да се предотвратят, с каквато и да било комуникация, тъй като едната страна просто няма друга стратегия. За да се запази нейната същност, режим, това е изходът - да експанзира и да изнесе конфликт навън, за да сплоти вътрешно и да остане на власт”, разказа психологът Никола  Йорданов.

Огромна част от конфликтите ни в ежедневието могат да бъдат предотвратени.

„Има не толкова трудни за усвояване техники, които да превърнат конфликта в преговори или сътрудничество, конкуренция. Конфликтът е полезен, когато двамата с вас спорим за дизайна в студиото, например”, обясни психологът.

Гневът подхранва конфликта. Той идва от това, че ние не приемаме себе си в този свят такъв, какъвто го разбираме, уточни психологът.

Повече гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.