Събитието се проведе на метростанция „Сердика“

Демонстрация как ще се използват новите документи за превоз в градския транспорт в столицата. Събитието се проведе на метростанция "Сердика".

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК 

От 1 януари се въвежда билет "30 плюс", който позволява прекачвания в рамките на 30 минути след първата валидация. Това ще струва 1,60 лв. Билет "60 плюс" позволява прекачвания в рамките на 60 минути след първата валидация и струва 2,20 лв. Ще има и 24-часова карта, която позволява неограничен брой пътувания с всички видове транспорт и е на цена от 6,00 лв.

СОС прие нова тарифна политика за градския транспорт в София

Шофьорите също ще могат да продават билети на цена от 2,00 лв. и ще важат само за конкретното превозно средство без право на прекачвания.

"През лятото от СОС беше приета нова тарифна политика на града, която има за цел да систематизира и организира по по-удобен начин за пътниците превозните документи. Въпреки необходимостта от поскъпване на билетчето, заради скока на цената на енергоносителите,  се опитахме да запазим цената и да привличаме нови пътници, а не да ги отблъснем", посочиха на брифинг представители на ЦГМ. 

По думите им от два месеца част от новите превозни документи се радват на успешна продажба. Това са картите за родители на дете до 2 години и картите за ученици и младежи до 26 години.

„Новите билети за 30 и 60 минути ще са електронни билети. Те ще се качват на носителите на ЦГМ – добре познатата карта пластика на цена от 3 лева или “Ultra Lite” карта, която ще е с цена от 80 стотинки”, посочи Димитър Дилчев, изпълнителен директор на Центъра за градска мобилност.

Той обясни, че в метрото ще може да се пътува с досегашния обичаен хартиен билет от 1,60 лева, но той ще важи само за едно пътуване. "Всеки, закупил хартиен билет - ще може да го използва до 31 март", подчерта Дилчев. И допълни, че пътниците, решили да използват безконтактни дебитни или кредитни карти или смарт устройство - този начин ан пътуване също се првръща в билет с прекачване. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.