Коментар на Констанца Рангелова, Емил Хърсев, Любомир Дацов и Стоян Панчев

Ще продължи ли поскъпването на живота и след Нова година и какви са рисковете пред икономиката и доходите ни от инфлацията. Отговор на тези въпроси в студиото на „Здравей, България” потърсиха анализаторът от Центъра за изследване на демокрацията Констанца Рангелова, финансистът Емил Хърсев, бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов  и икономистът Стоян Панчев.  

„При положение, че едни от на-важните фактори зад инфлацията са цените на енергоресурсите и имаме едно успокояване на петролния, газови и електрическия пазар – вероятно ще имаме едно успокояване на инфлацията през следващата година. Най-лошото е зад нас”, подчерта Рангелова.

Според Панчев обаче първичното за инфлацията е паричната политика на централните банки. „В следващите месеци инфлацията ще намалява, което забелязваме през последните два месеца. Но проблема с вдигането на лихвите е, че това ще доведе до някаква форма на рецесия догодина. колко ще е голяма зависи от това доколко ще бъдат вдигнати тези лихвени проценти. Намаляването на инфлацията обаче не означава, че цените ще намалеят. Те просто ще растат по-бавно”.

„Моят анализ също показва, че рецесията няма как да ни се размине. Друг е въпроса какво може да очакваме като рецесия и колко дълбока ще е тя. Не очаквам обаче растежът ни през следващата година да е отрицателен”, заяви Дацов.

Според Хърсев централните банки нямат особено желание да демонстрират някаква агресивна политика.

Експертитезаявяват, че е необходимо регулаторните органи да работят по-активно за контрол на цените, които всички плащаме за храна

Целия разговор гледайте във видеата. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.