Общинският съвет отпусна средства за погасяване на задълженията на лечебното заведение

Белодробната болница във Варна възобновява работата си. От Министерството на здравеопазването уточняват, че до решението се е стигнало след провела се по-рано тази седмица среща между екипа на МЗ, областния управител на Варна, управителя на лечебното заведение и директора на РЗИ, както и след решение на Общинския съвет да отпусне до 1 млн. лева за погасяване на задълженията на лечебното заведение.

Белодробната болница във Варна без ток и на протест за заплати

Средствата се предоставят от бюджета на Община Варна за 2022 г. като целева субсидия за приоритетно погасяване на задължения на болницата към електроразпределително дружество, както и за изплащане на трудови възнаграждения и осигуровки на персонала. Работещите в болницата 30 души вече са получили част от дължимите им за 10 месеца възнаграждения, като в максимално кратки срокове ще получат и остатъка от заплатите си.

Към момента електрозахранването в лечебното заведение вече е възстановено, а пациентите, които бяха освободени за домашно лечение и които са изявили желание за продължаване на лечението си в болнични условия, отново са хоспитализирани. Те ще продължат да получават необходимата им медицинска грижа на територията на областния град, без да се налага да пътуват до лечебни заведения в съседни области, посочват от МЗ.

Спряха предупредително тока на белодробната болница във Варна

В рамките на срещата в Министерството на здравеопазването са обсъдени всички възможности за осигуряването на навременна и качествена здравна грижа за пациентите, лекувани в белодробната болница във Варна. Взето е решение още в началото на 2023 г. структурата на СБАЛПФЗ-Варна да бъде оптимизирана с цел недопускането на натрупване на нови задължения.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.

Редактор: Георги Генов