Те са били санкционирани още преди излизането на доклада на "Медицински одит", подчерта изпълнителният директор на болницата

Първи коментар на болница „Шейново” след резултатите от проверката на „Медицински надзор”. Здравните власти обявиха, че ще има наказания заради грешката с разменените бебета. Установени са липса на контрол и серия от грешки на персонала. Директорът на болницата обяви, че той също е наложил наказания още миналата седмица.

До този момент все още не е ясно кой точно е допуснал грешката, заради която две бебета и към този момент растат далеч от биологичните си семейства. Ясно е обаче, че ще има санкции. Още в понеделник от „Медицински одит“ обявиха, че ще санкционират служители на по-отговорни позиции - главната акушерка, първата акушерка, началникът на отделението и директорът на болницата.

Директорът на "Шейново": Разминаването е станало при първото раздаване на бебетата

Още преди да излезе резултатът от медицинския одит, директорът на „Шейново” е наложил дисциплинарно наказание на трима души от персонала.

„Старшата акушерка на неонатология, началникът на неонатологичното отделение и дежурният лекар, който е изписал бебетата. Допълнително старшата акушерка е освободена от поста, който тя заема, и е понижена в длъжност”, обясни директорът на АГ „Шейново” д-р Румен Велев.

В болницата въвеждат и промени при изписването. Целта - да има двойна проверка на номерата на майките и на децата. „Освен акушерката, която дава бебето, ще се разписва още един служител на болницата, най-вероятно дежурна акушерка, ако това е извън работно време, или старша акушерка”, уточни още д-р Велев.


Майките също ще трябва ръчно да изписват номера на гривничката на бебето в документите. Така ще се гарантира, че са го видели. „Винаги човешка грешка е възможно да се случи, но с тази промяна - с тези три подписа, смятам, че това нещо ще се минимализира”, каза директорът на „Шейново”.

Медицинският одит е предписал и подобряване на сигурността, както и на контрола на достъп. Включително - поставяне на камери в детското отделение. „В мястото, където се приемат бебетата, камери в стаята, където изписваме бебетата. Ще има възможност за повече от два месеца запазване на тези записи”, допълни д-р Велев.  

От болницата вече са се срещнали и с адвокатите на двете семейства, които са ги уверили, че са съгласни размяната да стане доброволно и възможно най-бързо.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.