Фирмите и едноличните търговци декларират данъците си от 1 март

Започва данъчната кампания. От днес в офисите на НАП ще се приемат годишните декларации за доходите. 

Според Божана Илиева от НАП в Хасково от днес се подават данъчни декларации за доходи на физически лица, като това може да стане по три начина - на място, по пощата и онлайн.

"Очакваме най-нетърпеливи да са родителите, които не са успели да ползват данъчните облекчения за деца през работодателите си. Към декларацията по член 50 трябва да се добави и тази по член 22, която касае данните на детето. В самата годишна декларация има ред, който се попълва от другия родител, че няма да използва и той облекчения. Освен това, трябва да се декларира, че няма прилежащи за принудително изпълнени задължения", обясни тя. 

ДАНЪЧНИ ОБЛЕКЧЕНИЯ ЗА РОДИТЕЛИ: Ще бъдат ли достатъчни

По думите ѝ намалява броят на потребителите, които подават декларации на място. "Най-бързият и най-лесен начин да се подаде е онлайн чрез ПИК или електронен подпис. ПИК се издава за 2-3 минути при нас. С него потребителят може да наблюдава своите задължения и да подава данъчни декларации. Миналата година бяха подадени с 30% повече декларации. Обясняваме си го с повишения интерес към данъчните облекчения за деца", посочи Илиева.

Кампанията продължава до 2 май. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.