Коментират Михаил Миков, Мирослав Севлиевски и Емил Димитров

След изборите ще остане ситуацията, в която трудно се постигат политически мнозинства. Това е очакването на Михаил Миков.

Той, Мирослав Севлиевски и Емил Димитров-Ревизоро коментираха предстоящия вот и очакванията от него в студиото на „Здравей, България”.

„Няма политическо състезание, състезанието е персонално, на персонални атаки. Това не е отсега а от доста време. Това доведе до ситуации, в които еднородови политически формации не могат да намерят общ език – ДБ и ГЕРБ, ПП и ГЕРБ. Оттам насетне идват всичките проблеми”, коментира Миков.

Според него би било неестествено да се обединяват партии на основание – стари партии.

„Като не могат да се комбинират, отива се пак на избори. Конституцията е така. Нищо фатално няма в това, че има служебен кабинет. Има и парламентарен контрол. Много партии се опитват да се идентифицират чрез атаки към президента, че той взима властта. Такава е Конституцията”, коментира Миков.

„Ако продължат тенденциите и това, което очакват социолозите, като че ли в дясно ще се постигне нещо възможно за мнозинство. В дясно слагам ГЕРБ, ДБ, ПП”, каза Миков.

Според Мирослав Севлиевски по-важно е каква държава искаме. „Надявам се хората в предизборната кампания да разкажат какво искат да се случи. Това, което се случи дотук, не дава основание да бъда оптимист. Но трябва да си дадем сметка, че има голямо разместване в обществото през последните години. Влезе ново поколение в политиката, а старото няма да стане от стола лесно”, каза Севлиевски.

„Аз съм оптимист. Ще трябва да се намери начин как онези, които не искат България да остане в Европа, да не бъдат поругани. Но трябва да им обясним, че е лудост сега да говорим за безсмислени неща и да губим обществена енергия. Да говорим срещу еврото, да говорим за напускане на НАТО, което означава връщане на военната служба – на тези хора трябва благо да им обясним, че това е безсмислено”, заяви Севлиевски.

„За мен е ясно кой ще бъде първи, втори, трети. Ясно е, че първият няма да има достатъчно гласове, за да направи сам правителство”, каза Емил Димитров-Ревизоро. „Големият проблем ще е с кризата на доверието”, смята той. „Първият няма да има достатъчно гласове, следователно трябва да има булка с някакъв чеиз. Ако вие ми кажете, че ще ме изберете, но предварително знам, че може да направите компромис с тези и тези, но аз го знам предварително, тогова ще съм информиран и мога да дам гласа си”, коментира Емил Димитров.  

Повече гледайте във видеото. 

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.