„Добре се получи, че силите на миналото и силите на бъдещето се разделиха", каза Дайнов

„Не живеем в обичайни времена, тази война променя всичко. Всякакви моментни снимки сега няма да са адекватни към 2 април. Войната променя всичко, тя променя Европа, тя променя Америка, тя променя света”.

Това заяви в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS политологът проф. Евгений Дайнов.

Според него колкото по-категорично украинците побеждават, толкова повече тук старите партии ще започнат да говорят в полза на новите и европейските. „Има цялостна мобилизация на проруските сили в България – не е само „Възраждане”, връщането на Сакскобургготски, президента, новата Левица. Не виждам как руснаците ще победят. Очаквам по-добро представяне на европейските сили”, каза Дайнов.

Социологът Кольо Колев също заяви, че тези избори се провеждат в една нарастваща турболенция в света. „Вътре са и енергийна и инфлационна криза. Има някои следствия от пускането на печатницата за пари – всички тези кризи текат в момента. България не е изолиран остров”, каза той.

„Има два месеца, през които всички турболенции на тоя свят могат да създадат ситуация, в която…”, не довърши той.

„Ситуацията е следната – от едната страна е групировката ГЕРБ-ДПС, от другата страна е ПП с ДБ. Това е основната битка. Отстрани на тази битка играят допълнителни играчи – и БСП, и „Възраждане”, които към момента сякаш седят отчуждени. В тази турболентна ситуация могат да се появят и други участници. Има опит за реставрация и опит за продължаване промяната, обобщи политическата в страната ситуация той”, каза Колев.

В отговор политологът Дайнов заяви: „Рядко социолог мисли в процеси като перспектива”.

„Хората малко или много се умориха от непрекъснатата битка”, отвърна му Колев.

„Добре се получи, че силите на миналото и силите на бъдещето се разделиха. Това разделение ще доведе до това, че няма да има нови теми – „да продължим промените, стига сме били Троянски кон”, другите – „да си върнем статуквото, да сме добре с всички – с руснаците, с марсианците”, каза иронично Дайнов и обобщи, че има много крясъци.

„Дано крясъците, да са само пропагандни, а не предсмъртни”, оптимистично каза Кольо Колев.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.