„Взриви се глобалният правен ред”, каза доц. Мариана Тодорова

„В момента, в който има война с ядрена държава и в момента, в който тя губи, тя няма да се ограничи с тактически ядрени оръжия. Симулации постоянно се правят. В резултат на тях са разработени автоматизирани системи за управление, които са извън намесата на човека. Такава система работи в Русия. Отчитайки определени удари на територията на Руската федерация и отчитайки, че военното и политическото ръководство са унищожени и няма възможност човек да се намеси, тя автоматично започва изстрелването на всички ракети”.

Това заяви експертът по международна сигурност Димитър Гърдев в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS. 

„Колкото и парадоксално да звучи, дългогодишният мир след изработването на тези оръжия е именно страхът от ответния удар”, допълни той.

По темата за преместването на стрелките на Часовника на Страшния съд на 90 секунди от края доц. Мариана Тодорова - футурулог от БАН обясни, че човечеството трябва винаги да знае колко близо е до ядрения апокалипсис.

„Съветът на учените, които се занимават с ядрена енергия по наука и сигурност се основава от Алберт Айнщайн през 1945 г. и други учени от Чикагския университет, които работят по проекта „Манхатън” за ядреното оръжие”, каза Тодорова.

„Още тогава предвиждат и решават, че човечеството трябва винаги да знае колко близо е до ядрения апокалипсис. Тази година преместиха часовника видимо. Имаше застой, но сега се придвижиха стрелките напред. Това не е само заради непосредствената ядрена заплаха, заради използването на тактически ядрени оръжия, заради обстрелването в украинските области Запорожие и в Чернобил – и на двете места има ядрени централи, които биха могли да доведат до ядрена катастрофа”, обясни доц. Тодорова.

„Взриви се глобалният правен ред”, категорична е футуристът.

Димитър Гърдев каза, че това е един образен символ. „Както Айнщайн и Оперхаймер, от съветска страна Сахаров също изказват огромни опасения, че това е апокалипсиса – няма връщане назад. Разработвани са различни модели – ситуативни анализи, и всички са стигали до пълно унищожение. И от двете страни сме чували за тактически ядрени удари, но всяка една симулация е стигала до пълна размяна на ядрения арсенал”, каза той.

Вижте още във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook