Спирането на въглищните централи няма да застраши националната сигурност, посочи той

Служебният кабинет използва създаването на стратегически документ, за да оправдае запазването на въглищните централи максимално дълго и налагането на вече мъртвородени проекти като АЕЦ „Белене“ и нови реактори в АЕЦ „Козлодуй“. Това каза Мартин Владимиров, директор програма „Енергетика и климат“ към Центъра за изследване на демокрацията в ефира на „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Той посочи, че въглищните електроцентрали произвеждат твърде много енергия и България е третият най-голям износител. Експертът изрази позиция, че дори и при спиране на всички въглищни централи няма риск за сигурността на страната. „Бързо забравихме, че тези централи бяха губещи десетилетия наред. Те оцеляват благодарение на субсидии“, допълни Владимиров.

"Нашият анализ показва, че при премахване на въглищните централи до 2030 г. няма рискове за сигурността на доставките. На регионално равнище има достатъчно базови мощности, за да подкрепят системата. Имаме АЕЦ “Козлодуй“, АЕЦ „Черна вода“ в Румъния, водноелектрически централи у нас, в Румъния, и в Западните Балкани. От ключово значение е да се извърши ремонт на ПАВЕЦ „Чаира“ и да се увеличи мощността“, посочи експертът.

По негови думи АЕЦ „Белене“ е икономически необоснован проект, който застрашава не само финансовата стабилност на енергийния сектор, но и националната ни сигурност. Експертът е на мнение, че проектът се използва като средство за влияние на Кремъл. „Той захранва тези мрежи, за да могат те да контролират взимането на решения в ключови институции в страната“, допълни Владимиров.

По повод газовата сделка с Турция той посочи, че споразумението е такова, че не отключва търговията на природен газ между двете страни. Владимиров каза, че „Боташ“ е в ролята посредник на „Газпром“, за да осигури преференциално третиране на руския газ в Югоизточна Европа. „Опасението е, че Турция се опитва да пласира скъпия газ на клиенти в Югоизточна Европа, такъв удобен клиент е „Булгаргаз“, чието ръководство в момента иска да възстанови ролята на руския газ на българския пазар“, завърши Владимиров.

Репортер: Йордан Бързаков

Повече вижте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.