Президентът коментира и отношенията със Северна Македония

Специално за моята институция - нямам нужда от посредници в диалога си с гражданите. Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам. Това каза държавният глава Румен Радев във връзка с инициирания от „Има такъв народ” референдум за президентска република.

По думите му парламентът трудно ще навакса за три дни „пропилените три месеца” за осъществяването на правосъдната реформа и „най-вече създаването на ефективен механизъм за контрол над главния прокурор”.

„Ако това наистина беше приоритет, тези промени щяха да бъдат във фокуса на дебатите от самото начало на съществуването на този парламент. Силно се надявам това да не са маскарадни игри в българския парламент. Когато разбраха, че дните са преброени, се втурнаха да решават този въпрос”, обясни той.

Според Радев е ясно, че механизмът за контрол върху действията на главния прокурор е фактор за отпушването на политически процеси в България: „Той е неотложен като приемане. Ако наистина всички политически сили имат приоритет това да се случи, имат една седмица и могат, и трябва да го направят”, категоричен е президентът.

Във връзка с пребития секретар на българския клуб в Охрид Християн Пендиков, президентът заяви, че това е израз на десетилетна политика на насаждане на омраза към българите и всичко българско.

„Затова е изключително важно този път властите на Северна Македония ясно да заявят, че това е престъпление от омраза. Не е битов скандал, не е криминален случай. Ненаказаните много случаи на системен тормоз над македонските българи водят до физическо насилие и ескалация”, е мнението на Радев.

Президентът коментира и информация, че във връзка с честванията на Гоце Делчев български политици няма да бъдат допускани в Северна Македония, както и това, че на български постановки е отказвано да участват в македонски театри: „Ако те продължават да блокират български участия, под каквато и да е форма, те се самоблокират за Европейския съюз. Това е категорично ясно”.


Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.