Жители на трите пострадали села поискаха финансова ревизия на община Карлово

Зимата най-накрая дойде, за да напомни за себе си. За опасно време на много места в страната предупреждават синоптиците. Частично бедствено положение е обявено в района на карловските села. Лошото време и обилният дъжд събудиха страха на хората за бедствието, което преживяха това лято. Безсънни са последните няколко нощи за жителите на Богдан и Каравелово заради придошлата река. Трима министри вчера посетиха бедстващите села с обещание за помощ и съдействие.

Шишков: Държавата осигури достатъчно пари за карловските села след потопа

В Богдан и Каравелово няма ново покачване в нивата на реките, увери в ефира на „Събуди се” зам.-кметът на община Карлово Данка Люртова. Дори напротив - след намесата ан тежки машини нивото е спаднало с 40 см. „Реката ще продължава да се пълни с наноси, докато не решим трайно проблема с изграждане на стоманобетонно дъно в деретата”, категорична е Люртова. Тя обясни, че процедурата е тежка и сложна. В момента е в ход процедура по избор на изпълнител на проектирането, каза още зам.-кметът на общината.

Жителите на трите пострадали села - Богдан, Слатина и Каравелово, поискаха да се направи финансова ревизия на община Карлово и подадоха сигнал в парламента. „Грубо казано около 10 милиона вече са преведени към община Карлово. Ние не виждаме те къде са вложени тези 10 милиона. Улиците не са възстановени, речното корито не е изчистено”, каза Ани Иванова от организационния комитет. Другото съмнение е относно начина, по който са разпределени парите от дарителската сметка на 396 домакинства. Заради тези съмнения вчера лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че ще иска държавата да провери как се харчат парите по сметките.

От община Карлово отхвърлят обвиненията за злоупотреби. До момента са получили 9 милиона лева от държавата. „Ние нямаме право и никога не сме харчили нито една стотинка, различно от това, за каквото е записано. Към този момент сме похарчили средства единствено за плащане на временния мост в село Каравелово и възстановителните дейности. Всички останали средства са по сметката на общината” каза Люртова.

От тази нощ патрулни автомобили започнаха регулярни проверки в двете села. Там полицията следи нивата на реките.

Още по темата гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече в InstagramTwitterTelegram и Viber - последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook.